2015_rm_vantana_k60_aussen_totale_12_FINAL (kopia)

Storprodusenten imponerer i nytt segment:

Hobbys Vantana skal ta van-markedet

Vantana er Hobbys første serie med vanmodeller. Storprodusenten fra nord-Tyskland kaster seg inn i kampen om kundene i det segmentet som vokser mest i mellom-Europa - men ikke i Norge ennå - når det gjelder salget av bobiler.
Og allerede fra starten viser Hobby at de har både ekspertise og midler til å være med i det øverste sjiktet blant disse produsentene også. Hobby har jo i flere år vært overlegne på salget av campingvogner i Norge.

 

Salget av vanmodeller eller ”kastenwagen” som man sier i Tyskland går bratt oppover i Europa, men i Norge har det hittil ikke tatt av på samme måte. Kanskje kommer det når folk oppdager for mye du kan bruke disse bilene til og hvilke fordeler de har.
En årsak til den lunkne interessen her på berget er at van-bilene har vært (og er) forholdsvis dyre sammenlignet med for eksempel de mindre halvintegrerte bilene. Dessuten er det så langt bare Adria som har kommet med Aldes varmesystem i sine vanmodeller, et vannbåret system som garanterer at du har det varmt og godt også i våre til dels ekstreme vintertemperaturer.

Men stadig stigende interesse i stornasjonen Tyskland gjør at flere har kastet seg på van-trenden, som Pössl har vært den ledende utvikleren av de siste 10 årene. De har alene solgt mer enn 10.000 vans på disse årene. Nå er altså Hobby også for fullt med i kampen om disse kundene, som idag står for nesten en tredjedel av de nye bobilene som selges i Tyskland.

Med en slik kompakt bil får du nesten samme kjøreegenskaper som med en vanlig bil. Du får en bil som kan parkeres på vanlige parkeringsruter, og du kan lett overnatte for eksempel ved jobbreiser som krever overnatting. Dette gir vanmodellene en del andre bruksområder som nå folk begynner å få øynene opp for.

Hobby Vantana er nyheten
Vi har sett på nye Hobby Vantana som kom i vår. Spesielt den mellomste modellen K60 som er litt over seks meter lang og fint greier 3,5-tonnsgrensen er populær. De øvrige modellene er den noe kortere K55 og den største K65, som er litt lengre.
Og Hobby viser tydelig at de ikke har tatt lett på denne oppgaven. De bruker all sin ekspertise fra fabrikken i Fonbeck i nord-Tyskland, der de er Tysklands største produsent av campingvogner og de siste årene også store på bobiler. Vantana kommer med fem modeller i tre lengder allerede fra starten av.
Vantana-serien består totalt av fem modeller i tre lengder. Fire av dem har tverrstilt dobbeltseng, en har to enkeltsenger (K65). Sengene er kombinert med to forskjellige baderomsvarianter i de forskjellige modellene. Det er bare K60-modellen med tverrstilt seng som tilbyr begge badene alternativt. Kundene kan velge mellom to møbel- og møbeltrekk-varianter inne i bilene.

Truma varme og Fiat Ducato chassis
Vantana kommer med varme fra Truma, et system som selvfølgelig er godt egnet også hos oss, selv om Alde regnes for det beste i Norge. Den er bygget på et Fiat Ducato chassis og er meget lett og behagelig å kjøre. Motor, girkasse og kjøreegenskaper kjenner vi igjen fra større og tyngre bobiler. Her kan du dog få ut mer av bilen samtidig som du holder lydnivået og drivstofforbruket på et lavere nivå.
Man glemmer nesten at man kjører en bobil, men husk at den er høyere enn en vanlig bil, noe som gjør at du må se opp for trange passasjer, trær på parkeringsplasser, osv.

”Compact living”
Den store skyvedøra på høyre side er inngangen til boenheten. I år har Hobby en myggdør verdt navnet som standard på de fleste modellene. Kjøkkenet kommer i midten med to kokeplater og en stor vask, og disse tar i prinsipp hele kjøkkenbenken. Men du kan få hyggelig arbeidsplass ved å bruke den klaffen som sitter på siden av kjøkkenbenken samt å dekke vasken med glassdekselet som finnes. Det går jo også fint å bruke bordet i sittegruppa. Å leve i en van er ”compact living”, og det gjelder å utnytte de mulighetene som finnes.

I kjøkkenet finnes tre brede skuffer som lagringsplass for kjøkkenutstyr og tilbehør. De er oversiktlige og greie. Det hadde imidlertid blitt lettere å få plass til mer med høyere sider i skuffene som skulle gitt enda bedre muligheter til lagring.
I den andre enden av kjøkkenet finner du et stort 80-liters kjøleskap som sitter i perfekt høyde og har en garderobe under seg.

Sittegruppe for fire
Sittegruppa her består av en toseters sofa samt de to stolene i førerhuset som du vrir rundt. Eiere av van-biler bruker gjerne også å sitte ute når været tillater det. Bordet er stort og tilbyr god arbeidsplass også når maten skal lages om man ikke får plass på kjøkkenbenken. Komforten er bra i stolene og okey i sofaen.
Du kan også få til en ekstra gjesteseng i sittegruppen ved å bestille noe tilleggsutstyr. Ellers har du relativt god plass i sitteavdelingen, og det er dessuten en tiltalende design. De som ønsker å ha med flere passasjerer kan også bestille to enkle seter som ekstrautstyr.
Bordet er stabilt, har en bra størrelse og kan forstørres med uttrekksplate. Noen åpne hyller finnes ikke her, men lommer på skyvedøra kan gjøre at du kan stikke unna saker.

Lagring bak i bilen
Fleksibilitet er noe som kjennetegner van-modellene. Utemøbler lagres under den tverrstilte dobbeltsengen lengst bak i bilen. Der går det også å montere bort et panel slik at man kan transportere lengre saker i bilen. Hele sengen med bunn og alt kan også tas bort for transport av for eksempel en moped. Du feller den opp på venstre side og spenner den fast. Dermed frigjøres plass i midten av bilen.

Badet ”kommer plutselig”
Også badet er noe av et forvandlingseksperiment. Det finnes ingen vanlig dør men istedet to skyvedører. Om du drar for disse så får du et baderom midt i bilen. På gulvet finnes ei løs treplate som dekker et dusjkar. Slik deler du også bilen i to, og dermed får du også et mer privat soverom lengst bak eller ”stue” foran. Praktisk hvis noen vil sove og andre fortsatt sitte oppe og snakke, se på TV eller gjøre annet.
Vask og toalett står ved veggen, og det er standard med et vindu i badet. For å sikre resten av badet mot vannet fra dusjen finnes også et dusjforheng, og du kan holde dusjhodet og slangen i hånden.

Tverrstilt seng som kan flyttes
Lengst bak i bilen finnes en tverrstilt seng. Å ha sengen på tvers er en plassbesparende løsning. Målet på sengen er 160x192 cm, og det er en bred seng i bobilsammenheng. Ulempen er at det var noe av en akrobatisk utfordring å komme opp i sengen eller å re den opp. Det senere kan gjøres lettere om man åpner bakdørene. Under sengen finnes det plass for bagasje.

For de som vil ha to separate senger finnes modellen Vantana K65. Men den er 636 cm lang, hvilket sprekker den potensielle besparingen ved seksmetersgrensen på bilen, en grense som jo kan spare deg utgifter ved f eks ferger, bomstasjoner eller annet som beregnes på bilens lengde og der seks meter ofte er en grense for ny takst.
Også varmesystemets manøvreringspanel er plassert bak, noe som ikke er så dumt. Det er bra å kunne regulere varmen uten å behøve og gå ut av sengen på natta.

Ni skap - fra førerhuset og bakover - gir et godt grunnlag for bagasjeoppbevaring. I tillegg finnes en opplyst garderobe i bilen, forståelig av bra størrelse. Den er dog plassert under kjøleskapet, og for å komme dit må du jo bøye deg litt ekstra.
Under sitteplassene i sofaen er det også lagringsplass. Til tross for lokk og frontklaff er det ganske tungvint å komme dit.
All større bagasje kan lastes bak i bilen under sengen. Fire ringer gjør det mulig å sikre lasten. Det hadde vært en fordel med ei lampe her når det er mørkt. Men det finnes flere muligheter, her er Hobby fleksible. Blant annet gjennom at du kan fjerne hele den bakre sengen med sengebunn og alt. Dette kan stables på venstre side. Vær dog forsiktig, stroppene som holder sengen oppe er ikke helt til å stole på i alle svinger og bevegeler. Lagringsplassen blir dog betydelig større på denne måten.

Teknikken i bilen
På Vantana er glir de flatbuede vinduene elegant inn i den svarte dekoren på sideveggene. En Midik-Heki takluke over sittegruppa og en mini-Heki over sengen bak kommer som standard akkurat som det brede, elektriske fottrinnet ved inngangen.
Myggnettsdøra og de mørkere vinduene i førerhuset inngår i startpakka. Veggene er isolerte av fleksible PE-matter, tak og gulv også av et fukt ufølsomt XPS skumlag.

En normal svakhet hos Hobby er belysningsutstyret og styreelektronikken. LED-teknologi er en selvfølge. Ekstra belysning som utendørs lysene og svanehals-leselampene må kjøpes som ekstrautstyr. Med disse på plass får du dog en flott totalatmosfære med lysene.
Valgfritt er også den innovative trådløse kontrollen som kan brukes av alt fra smarttelefon, nettbrett eller bærbar PC hvor som helst i og rundt bilen kan du dog styre lysene. Det samme gjelder for Trumas oppvarming og tilleggskomponenter som klimaanlegget hvis de er CI-BUS-kompatible. Ved tester har ikke dette systemet alltid fungert hundre prosent.

Friskvannstanken gjemmer seg rett under sengen, men det er ganske lett tilgjengelig gjennom to brede åpninger. Spillvannstanken ligger under gulvvarmen. Begge tankene rommer 90 liter. For spillvannstanken er det valgfri oppvarming, men ingen isolasjon.
Gassflaskene sitter på venstre side bak. Der de sitter - vanskelig å nå - er det også en stengeventil til varmeapparatet. Fordi den sitter direkte ved sengen er den ganske enkel og nå og vedlikeholde. Varmluftssirkulasjonen er bra i bilen, og også her har Hobby brukt sin erfaring fra både vogner og bobiler gjennom mange år.

Du bør ha 130 hestekrefter
Med den valgfrie motoren med 130 hestekrefter har du en god motor. Den greier dine krav til akselrasjon, maksimal hastighet og elastisitet. Og forbruket er normalt mindre enn en liter på mila om du ikke kjører for hardt.
Standardutgaven har 115 hestekrefter i motoren, og den anbefales ikke hvis du har muligheten til å oppgradere til den større varianten med ytterligere 15 hestekrefter.
Med både navigator og ryggekamera som ekstrautstyr så er du riktig godt utrustet for ferieturen eller arbeidsreisen eller hva du ønsker deg.

Støyen ved kjøring er relativt liten. På motorveien merker du dog med økende tempo mer og mer vindstøy fra Midi-Heki-takluka. Dette kan du få bort med å plassere en spoiler på taket.

Prisene vil variere, men du må nok regne med fra ca 600.000 kroner og oppover litt avhengig av hvor mye ekstrautstyr du plasserer i bilen.


Fakta
Hobby Vantana K60 (2015)

Chassis:                          Fiat Ducato 35 l
Motor:                              2,3 l/130 hk
Sikkerhetssystem:           ABS, ESP, ASR
Totalvekt:                         3500 kg
Tjenestevekt:                   2793 kg
Maks last:                        707 kg
L/B/H:                              5998/2050/2642 mm
Akselavstand:                 4035 mm
Ståhøyde inne:               189,4 cm
Isoleringsmateriale:        XPS-skum
Isolering tykkelse:          Gulv/vegg/tak: 11/10/11 mm
Oppvarming:                  Luftbåren varme, Truma Combi 6 EH
Drivstofftank:                  90 liter
Sengemål:                     160 x 192 cm

 

KJELL-ERIK KRISTIANSEN er en av verdens mest kjente idrettsspeakere og kommentatorer. Han har blant annet jobbet på 8 olympiske leker, gjort rundt 50 forskjellige VM og 4-500 World Cup-arrangement som enten speaker på stadion eller TV-kommentator. Men han er også tidligere redaktør av magasinet Bobil&Caravan og har vokst opp med to måneders ferie i Spania i campingvogn og bobil over mer enn 20 år…

 

HOBBY har ikke slurvet når de har gått inn på van-markedet med sin nye serie Vantana. Alle foto: HOBBY
HOBBY har ikke slurvet når de har gått inn på van-markedet med sin nye serie Vantana. Alle foto: HOBBY
HOBBY VANTANA K60 er den mellomste modellen som er seks meter lang.
HOBBY VANTANA K60 er den mellomste modellen som er seks meter lang.
VANTANA kan fås i forskjellige farger. Her en hvit variant av K60.
VANTANA kan fås i forskjellige farger. Her en hvit variant av K60.
DU HAR det du behøver også i en van, men det blir litt mer ”compact living”. Her en Vantana K65.
DU HAR det du behøver også i en van, men det blir litt mer ”compact living”. Her en Vantana K65.
GANSKE SPESIELLE farger i denne utgaven av en Vantana K65.
GANSKE SPESIELLE farger i denne utgaven av en Vantana K65.
ET ANNET innemiljø i denne bilen, dette er den minste modellen som heter K55.
ET ANNET innemiljø i denne bilen, dette er den minste modellen som heter K55.
OG DENNE varianten finner vi i en Vantana K60, den mellomste modellen.
OG DENNE varianten finner vi i en Vantana K60, den mellomste modellen.
SKUFFENE under kjøkkenbenken er store, men kunne hatt større sidevegger og gitt plass til enda mer.
SKUFFENE under kjøkkenbenken er store, men kunne hatt større sidevegger og gitt plass til enda mer.
DEN PRAKTISKE klaffen på siden og glassdekselet over vasken gir deg ekstra arbeidsplass på kjøkkenbenken, som ellers ikke tilbyr slik plass.
DEN PRAKTISKE klaffen på siden og glassdekselet over vasken gir deg ekstra arbeidsplass på kjøkkenbenken, som ellers ikke tilbyr slik plass.
TOALETT og vask er fast montert på siden av bilen, mens du monterer dusjen på en finurlig måte selv.
TOALETT og vask er fast montert på siden av bilen, mens du monterer dusjen på en finurlig måte selv.
GJENNOM å holde dusjen selv kan du unngå å søle vann. Dessuten har du et ekstra forheng som skal forhindre akkurat dette.
GJENNOM å holde dusjen selv kan du unngå å søle vann. Dessuten har du et ekstra forheng som skal forhindre akkurat dette.
SLIK KAN du enkelt slå opp sengen mot den venstre veggen for å få bedre lagringsplass i midten av bilen bak.
SLIK KAN du enkelt slå opp sengen mot den venstre veggen for å få bedre lagringsplass i midten av bilen bak.
HER DEN tverrstilte dobbeltsengen i Vantana K60.
HER DEN tverrstilte dobbeltsengen i Vantana K60.
DU BØR kunne sove godt her. Dette bildet er fra lengst bak i en Vantana K55, den minste modellen.
DU BØR kunne sove godt her. Dette bildet er fra lengst bak i en Vantana K55, den minste modellen.
DET ER MULIG å få Hobby Vantana med to langsgående enkeltsenger, men da må du opp på den største modellen som heter K65.
DET ER MULIG å få Hobby Vantana med to langsgående enkeltsenger, men da må du opp på den største modellen som heter K65.
DENNE MYGGDØRA - som er standard - kan du komme til å sette skikkelig pris på på våre breddegrader.
DENNE MYGGDØRA - som er standard - kan du komme til å sette skikkelig pris på på våre breddegrader.
Grundrisse_V60 GF Siesta 2014
SLIK SER grunnrisset ut for Hobby Vantana K60, men her kan du altså velge to forskjellige badeløsninger - den eneste modellen som har den muligheten.
DENNE MODELLEN heter Hobby Vantana K60T.
DENNE MODELLEN heter Hobby Vantana K60T.